Kremówka Papieska – Obok niej nikt nie przejdzie obojętnie. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku

Nie znam kogoś, kto zapytany czy lubi kremówki odpowie: nie, nie lubię kremówek… Pyszne francuskie ciasto z doskonałym kremem budyniowym sprawia, że już na sama myśl cieknie mi ślinka.

 

Banalnie prosta w przygotowaniu, a składniki zazwyczaj masz już w swojej kuchni. Po co więc robić wyprawę do najlepszej cukierni, kiedy możesz przygotować to smakowite cudo sama w domu? Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • upieczony płat ciasta francuskiego (domowego lub kupnego)
  • 1/2 l mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • cukier puder
PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ubij mikserem z cukrem, w szklance mleka wymieszaj mąkę ziemniaczaną.

 

2. Pozostałe mleko zagotuj i cienkim strumieniem dodaj mieszankę mleka z mąką oraz jajka ubite z cukrem. Nie zapomnij cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.

 

3. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje.

 

4. Płat ciasta francuskiego podziel na dwie części. Jedną z nich, podziel na kolejnych sześć równych części. Drugą, całą połowę przełóż do formy, wyłóż na nie przygotowaną masę i przykryj równomiernie pokrojonymi częściami.

 

5. Całość, wstaw do lodówki na 1 godzinę. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, posyp kremówkę obficie cukrem pudrem i udekoruj ulubionymi owocami. Smacznego!

error: Content is protected !!