Placki ziemniaczane z kurczakiem i kukurydzą – Doskonały smak ulubionych dodatków w jednym daniu

Ja i moi bliscy uwielbiamy placki ziemniaczane w każdej odsłonie. Jeśli jeszcze do tego mają w sobie ulubione dodatki, to jest już szczyt moich oczekiwań.

 

Moi bliscy pokochali je od pierwszego kęsa, dlatego w moim domu goszczą na obiadowym stole bardzo często. Mam tylko jedną radę. Lepiej od razu przygotuj podwójna porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka (lub z pieczonych udek, pozbawionych skóry i kości)
  • 1 mała puszka kukurydzy (200 g)
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 1 szklanka mąki
  • sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ubij mikserem z mlekiem i mąką, a następnie wstaw do lodówki. Ziemniaki i cebulę obierz, potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

 

2. Ziemniaki z cebulą, wymieszaj z pokrojonym w drobną kostkę, filetem z kurczaka i odsączoną z zalewy kukurydzę.

 

3. Na koniec, dodaj schłodzona mieszankę jajeczno-mleczną, dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.

 

4. Na rozgrzana patelnię z olejem, nakładaj łyżką porcję ciasta i smaż jak tradycyjne placki ziemniaczane na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany lub ulubionym sosem, np. czosnkowym. Smacznego!

error: Content is protected !!