Sernik Ombre – Wyjątkowy smak i piękny wygląd, długo nie pozwoli o sobie zapomnieć

To ciasto, zachwyciło już całą moja rodzinę i wszystkich znajomych. Za każdym razem pochwał nie ma końca, a przepis mam już wydrukowany w kilku egzemplarzach.

 

Połączenie trzech pysznych smaków na delikatnym, kruchym cieście sprawia, że każda kolejna warstwa prowadzi Cię bliżej nieba…Nikt nie jest w stanie mu się oprzeć. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI  NA KRUCHE  CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny

 

SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 budynie: czekoladowy , toffi, śmietankowy
  • 3 śmietany 18% (po 400 g każda)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki ciasta, wymieszaj ze sobą i zagnieć kruche ciasto. Z gotowego ciasta, uformuj kulę, podziel ją na dwie części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.

 

2. Na sztywno, ubij mikserem 2 białka. Pod koniec ubijania, dodaj 1/2 szklanki cukru, a następnie budyń czekoladowy. Na koniec, dodaj 1 śmietanę i mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

3. Tą sama czynność, powtórz z pozostałymi smakami budyniu.

 

4. Jedną część schłodzonego wcześniej ciasta rozwałkuj i wyłóż do formy przykrytej papierem do pieczenia. Na całej powierzchni, ponakłuwaj je widelcem. Następnie, wyłóż na cieście warstwami, kolejno masy serowe: czekoladową, toffi i śmietankową.

 

5. Drugą część schłodzonego ciasta, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp cały wierzch ciasta.

 

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 60 minut. Gotowe!

 

Ciasto przed podaniem, po całkowitym wystygnięciu, posyp obficie cukrem pudrem i wołaj bliskich na deser. Smacznego!

error: Content is protected !!