Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie mięsne, które doskonale smakuje zarówno z ziemniakami jak i z ryżem. Jedyne co musisz, to zamarynować mięso dzień wcześniej i pomyśleć o idealnej surówce ze świeżych warzyw. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Karkówkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na równe plastry. Następnie, natrzyj je solą, pieprzem oraz papryką, przełóż do miski i przykryj folią. Odstaw do marynowania. Potem, każdy plaster mięsa obtocz w mące i smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Usmażoną karkówkę, poukładaj w naczyniu żaroodpornym.
2. Czas na warzywa: Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w piórka. Poukładaj warzywa warstwami na plastrach mięsa w naczyniu. W misce, wymieszaj przecier pomidorowy z octem, sosem sojowym, cukrem i wodą. Przygotowanym sosem polej zawartość naczynia i przykryj pokrywką.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 1,5 godziny. Gotowe!
Podawaj w towarzystwie ziemniaków puree z koperkiem i zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!