1. Zacznij od zrobienia ciasta: Mąkę wymieszaj ze schłodzonym i pokrojonym w kostkę masłem, dodaj jajko, sól i łyżkę wody. Dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto owiń folia spożywczą i włóż do lodówki.
2. W wygodnej misce, jajka wymieszaj mikserem ze śmietaną, solą i pieprzem.
3. Schłodzone wcześniej ciasto rozwałkuj cienko na średnicę nieco większą niż średnica formy (tak, aby sięgało ścianek formy). Formę, wysmaruj masłem i i ułóż ciasto w formie.
4. Teraz, wyłóż na ciasto podzielonego na mniejsze części łososia, na przemian z pokrojonym w kostkę serem.
5. Zalej całość mieszanką jajeczną i poukładaj na wierzchu listki bazylii.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 25 minut. Gotowe!
Doskonały smak tarty z łososiem, zostanie z wami na dłużej, jednak zawsze możesz ją dowolnie modyfikować. Doskonale smakuje ze szpinakiem lub brokułami. Wszystko zależy od tego, co lubisz najbardziej. Smacznego!