Tarta z łososiem – Zdrowa i smaczna przekąska lub ciepła kolacja dla każdego i na każdą okazję

Doskonała, zdrowa i sycąca przekąska lub ciepła kolacja dla każdego. Genialne połączenie smaków w pysznym, kruchym cieście to idealna propozycja dla miłośników zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania Swoich bliskich. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka soli

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 5 jajek
  • 150 g wędzonego łososia
  • 100 ml śmietany 30%
  • 180 g sera mozzarella
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 5 g mąki pszennej
  • 5 g masła
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków bazylii

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od zrobienia ciasta: Mąkę wymieszaj ze schłodzonym i pokrojonym w kostkę masłem, dodaj jajko, sól i łyżkę wody. Dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto owiń folia spożywczą i włóż do lodówki.

2. W wygodnej misce, jajka wymieszaj mikserem ze śmietaną, solą i pieprzem.

 

3. Schłodzone wcześniej ciasto rozwałkuj cienko na średnicę nieco większą niż średnica formy (tak, aby sięgało ścianek formy). Formę, wysmaruj masłem i i ułóż ciasto w formie.

 

4. Teraz, wyłóż na ciasto podzielonego na mniejsze części łososia, na przemian z pokrojonym w kostkę serem.

5. Zalej całość mieszanką jajeczną i poukładaj na wierzchu listki bazylii.

 

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 25 minut. Gotowe!

 

Doskonały smak tarty z łososiem, zostanie z wami na dłużej, jednak zawsze możesz ją dowolnie modyfikować. Doskonale smakuje ze szpinakiem lub brokułami. Wszystko zależy od tego, co lubisz najbardziej. Smacznego!

error: Content is protected !!