Aby zachwycić smakiem kurczaka, koniecznie przygotuj marynatę dzień wcześniej, aby kurczak przebywał w niej jak najdłużej. Dzięki temu będzie aromatyczny, soczysty i mięciutki. Aromat unoszący się w całym domu podczas pieczenia, przywoła do stołu nawet najbardziej zajętą w domu osobę i sprawi, że pochwał nie będzie końca. Do dzieła!
1. Mięso umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. W misce, wymieszaj maślankę z czosnkiem, solą i przyprawami.
2. Mięso, wymieszaj dokładnie w marynacie, przykryj pojemnik i wstaw do lodówki na całą noc.
3. Wyjmij mięso z lodówki na co najmniej 30 minut przed pieczeniem, aby zyskało temperaturę najbliższą pokojowej.
4. poukładaj kurczaka na blaszce z odrobiną oleju i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 45-60 minut. Podczas pieczenia, od czasu do czasu polewaj mięso pozostałą marynatą, Jeśli jest taka potrzeba, podlewaj go wodą. Smacznego!