Nadziewane ziemniaczane – Genialne połączenie ulubionych smaków w jednym daniu. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku

Placki ziemniaczane, to w moim domu najczęściej przygotowywany posiłek. Moi bliscy zajadają się nimi bez względu na to, w jakiej formie je dostaną. Regularnie serwuję placki ziemniaczane ze śmietaną, placki ziemniaczane po węgiersku, a moje najmłodsze pociechy posypują je cukrem.

 

Odkąd pierwszy raz przygotowałam nadziewane mięsem placki ziemniaczane, nie chcą nawet słyszeć o innej ich wersji, dlatego z prawdziwą przyjemnością dzielę się z Wami przepisem. Jedno jest pewne, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie, wprost rozpływają się w ustach. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 jajka
  • ½ cebuli
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, wymieszaj mięso mielone z jajkiem, drobno posiekaną cebulką, solą i pieprzem do smaku.

2. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a gdy puszczą wodę – odlej ją i lekko odciśnij ziemniaki.

3. Do startych ziemniaków, dodaj trzy jajka i szczyptę soli. Energicznie wymieszaj całość.

4. Na rozgrzaną patelnię z olejem, nakładaj łyżką cienką porcję masy ziemniaczanej i wygładź.

 

5. Po chwili, na środku masy ziemniaczanej, ułóż cienką warstwę masy mięsnej i przykryj kolejną, cienką warstwą masy ziemniaczanej. Nadzienie, musi być całkowicie przykryte.

6. Smaż placki na małym ogniu z każdej strony na złoty kolor. Gotowe!

 

Możesz również zaoszczędzić swój cenny czas spędzony w kuchni, piekąc placki w tej formie w piekarniku. Nie stracą swoich walorów smakowych, a wolny czas możesz wykorzystać na przygotowanie pysznej surówki. Smacznego!

error: Content is protected !!