Kulki serowe – Doskonała, aromatyczna przekąska dla kazdego i na każdą okazję. Znika ze stołu błyskawicznie

Doskonała przekąska zarówno na wieczorny seans filmowy, imprezę, czy zwyczajne spotkanie z przyjaciółmi przy kuflu piwa.

 

Przygotujesz je ekspresowo i w takim samym tempie znikają ze stołu. Polecam przygotować od razu podwójną porcję… Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:

150 ml wody
110 g mąki pszennej
70 g masła
50 g mozzarelli
25 g parmezanu
3 jajka
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
garść posiekanej natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W małym garnku, rozpuść miękkie masło.

2. Dodaj wodę, sól, pieprz i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Następnie, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Gdy masa wystygnie, dodaj jajka i ubij mikserem na jednolitą masę.

3. Na koniec, do masy dodaj startą mozzarellę  posiekaną natkę pietruszki. Uformuj z masy małe kulki i poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu, startym parmezanem.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 25 minut. Gotowe!

 

Kulki serowe, najlepiej smakują bezpośrednio po upieczeniu. Jeśli jednak zostanie coś na później, na pewno się nie zmarnują. Smacznego!

error: Content is protected !!