Doskonałe puszyste ciasto z jabłkami z pysznym kremem świetnie smakuje do filiżanki popołudniowej kawy lub herbaty z bliskimi lub z zaproszonymi gośćmi. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Umyte jabłka, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. W misce, wymieszaj mąkę z mlekiem, jajkami, olejem, cukrem, kakao, sodą oczyszczoną, wanilią, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Na koniec, dodaj starte wcześniej jabłka i wymieszaj.
3. Przelej ciasto do formy o wymiarach 30 x 40 cm., wysmarowanej masłem i wygładź szpatułką.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut.
5. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na pół i wysmaruj ulubionym dżemem. Przykryj drugą częścią ciasta i lekko dociśnij.
6. W kąpieli wodnej, rozpuść czekoladę. Kiedy lekko wystygnie, wymieszaj ją ze śmietaną. Gotowe!
Ciasto, wysmaruj na całej powierzchni masą czekoladową i udekoruj według uznania. Smacznego!