Biała fasola z kiełbaską – Doskonałe, sycące danie obiadowe dla każdego i na każdą okazję

Jeśli jesteś miłośnikiem dań z fasolą w roli głównej i lubisz eksperymentować w kuchni – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Fasolka z kiełbasą, według tego sprawdzonego przepisu długo nie pozwoli o sobie zapomnieć. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Biała fasola (sucha) – 250-300 g;
  • Pomidory w puszce – 240 g;
  • Cebula – 1 szt.;
  • Marchewka – 1 szt.;
  • Kiełbasa myśliwska – 4 szt.;
  • Olej słonecznikowy – do smażenia;
  • Sól, czarny pieprz, wędzona papryka – do smaku.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zanim zaczniesz, namocz wcześniej fasolę w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Potem wylej wodę i ją opłucz.

 

2. Przygotowana wcześniej fasolę, przełóż do głębokiej patelni, zalej wodą w proporcji 1:3 i gotuj do miękkości.

 

3. Gdy fasola będzie miękka, odlej wodę. W tym czasie, obraną cebulę pokrój w kosteczkę, obraną marchewkę pokrój w cienkie plastry, kiełbasę na mniejsze kawałki.

 

4. Cebulę i marchewkę, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem, potem dodaj kiełbasę, dopraw do smaku przyprawami. Na koniec, dodaj pomidory wraz z sokiem, fasolę, wymieszaj i duś na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem. Gotowe!

 

Przed podaniem, udekoruj danie posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

error: Content is protected !!