1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Następnie rozbij kotlety tłuczkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Na rozgrzanej patelni z olejem i masłem, podsmaż posiekany czosnek.
3. Następnie, dodaj pokrojonego w pół plasterki pora, smaż razem przez 10 min i odstaw do wystygnięcia. Gdy wystygnie, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser i wymieszaj.
4. Na plastry mięsa, ułóż porcję nadzienia i zawiń jak zrazy, możesz zabezpieczyć brzegi wykałaczkami. Tak przygotowane zrazy, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
5. W tym czasie, przygotuj sos: W garnku, roztop łyżkę masła i podsmaż pokrojone pieczarki. Potem, podlej je 0,5 l wody, dodaj kostkę serka topionego i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie, z pomocą blendera wymieszaj wszystko na konsystencję jednolitego, gładkiego sosu.
6. Zrazy, poukładaj w naczyniu żaroodpornym i polej przygotowanym sosem.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 30 minut. Gotowe!
Podawaj na gorąco z puree ziemniaczanym i zestawem surówek z świeżych warzyw oraz z buraczkami. Smacznego!