Przygotujesz go szybko , z minimalnego zestawu podstawowych produktów i z prawdziwą przyjemnością. Najtrudniejsze w tym jest jednak oczekiwanie na stężenie galaretki. Potem, to już prawdziwe niebo w gębie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Żelatynę (20 g), rozpuść w 250 ml wrzącej wody.
2. Część umytych truskawek bez szypułek, zblenduj z 4 łyżkami cukru, kilka truskawek zostaw w całości, a pozostałe pokrój w plasterki.
3. Przygotowane owoce, wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, a kiedy wystygnie – wstaw do lodówki na 3 godziny.
4. Pozostałą żelatynę, rozpuść w 150 ml wrzącej wody z 2 łyżkami cukru. Potem ją schłodź i wymieszaj z kwaśną śmietaną.
5. Następnie, dodaj umyte wcześniej borówki i wymieszaj.
6. Na zastygniętej galaretce, ułóż warstwę śmietanową z borówkami i wstaw do lodówki na kolejne 3 godziny. Gotowe!
Banalnie prosty deser, którym zachwycisz każdego bez wyjątku. Przed podaniem, udekoruj według uznania. Smacznego!