Chałwa słonecznikowa – Ten smak zachwyci Twoich bliskich od pierwszego kęsa. Obok niej nikt nie przejdzie obojętnie

Przygotujesz ją szybko z zaledwie 3 składników w 10 minut, kiedy tylko przyjdzie ochota na jakieś małe „co nieco”.

 

Najważniejsze jest jednak to, że nie zawiera sztucznych konserwantów, barwników, ulepszaczy i jest wyjątkowo pyszna. Zamiast więc robić wyprawę do pobliskiego sklepu osiedlowego po wątpliwej jakości słodycze, podwijaj rękawy i do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 200 g prażonych nasion słonecznika
  • 100 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 2-3 łyżki miodu

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Prażone pestki słonecznika bez łupinek, zmiel blenderem lub w młynku.

2. Następnie, zmiel blenderem prażone orzeszki ziemne i wymieszaj ze zmielonym słonecznikiem.

3. Teraz, dodaj miód i dobrze wymieszaj całość.

4. Przygotowana masę, przełóż na folię spożywczą i ciasno zawiń w rulonik.

5. Schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę. Gotowe!

 

Gotową chałwę, wystarczy już tylko podzielić na porcje i zajadać delikatną i aromatyczna pyszność. Smacznego!

error: Content is protected !!