Soczysty i miękki kurczak – Od dziś nie ma przed Tobą tajemnic. Ten przepis jest genialny.

Dzisiaj przedstawię Ci patent na to jak przygotować mięso z kurczaka, by było miękkie i soczyste.

Koniecznie musisz spróbować tego przepisu jeśli lubisz kurczaka. Dzięki poniższemu przepisowi kurczak będzie zawsze soczysty, delikatny, a przy tym lekko chrupiący. To idealne połączenie, które zachwyci Twoje kubki smakowe!

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 500- 600 g piersi z kurczaka

Do marynaty:

  • 1 białko jajka
  • czarny pieprz mielony
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skrobi
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (można zamienić na sok z cytryny lub ocet ryżowy)

Do sosu potrzebujesz:

  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (tu też można zastąpić ją sokiem z cytryny lub octem ryżowym)

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w miseczce i dodaj do nich pokrojone mięso.

Całość wymieszaj dokładnie, najlepiej za pomocą ręki tak by marynata rozprowadziła się równomiernie po każdym kawałku mięsa. Tak przygotowane mięso w marynacie odstaw minimum na pół godziny do lodówki.

W między czasie w drugiej misce wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką miodu i 1 łyżeczką octu jabłkowego oraz łyżką nasion sezamu i 4 łyżkami oleju.

Patelnię rozgrzej i wlej około 4- 5 łyżek oleju. Kawałki kurczaka smaż z obu stron przez około 2- 3 minuty, aż osiągną złocisty kolor. Po ze złoceniu się mięsa zmniejsz temperaturę i wlej sos. Całość z sosem smaż jeszcze przez około 2 minuty. Soczysty i pyszny kurczak gotowy! Tak przygotowane mięso świetnie smakuje z ryżem.

Smacznego!

error: Content is protected !!