Placek z budyniem to idealny pomysł na szybki i smaczny deser, do którego przygotowania nie trzeba wykorzystywać nawet piekarnika. Przepis.

Proste ciasto bez pieczenia? Też je uwielbiam! Nie tylko robić, ale i jeść. Zachwycają się nim wszyscy, a każda gospodyni chce ode mnie przepis.

Ten placek z budyniem robi się błyskawicznie i wcale nie potrzeba do niego wielu składników. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, żeby go zrobić!

Czego potrzebujesz:

Krem:

  • 375 kwaśnej śmietany
  • 80 g budyniu w proszku (śmietankowy lub waniliowy, wedle uznania)
  • 500 g białego sera
  • 200 cukru pudru
  • 80 ml mleka

Warstwy „ciasta”:

  • 40 herbatników, najlepsze będą popularne petit beuree
  • 180 ml mleka

Polewa (opcjonalnie, ale polecam)

  • 100 g tartej, białej czekolady
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 150 ml bitej śmietany

Zabieramy się za przyrządzanie:

Zmieszaj biały ser z cukrem. Śmietankę ubij z mlekiem, dodaj proszek budyniowy. Do śmietanowej masy dodawaj po trochę twarożek, mieszaj, aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Powinna mieć wymiar 20 x 30 cm. Czas na nasączanie herbatników Wlej mleko na talerz lub do płaskiej miseczki i zanurzaj w nim ciastka na moment i rozkładaj w formie.

Kiedy już pierwsza warstwa herbatników znajdzie się na blaszce, wyłóż na nią połowę kremu. Następnie rozłóż kolejną warstwę herbatników i drugą połowę kremu śmietankowego. Na samej górze powinna znaleźć się ostatnia warstwa ciastek. Pamiętaj, żeby każdego herbatnika maczać uprzednio w mleku.

Zrób polewę czekoladową – roztop ciemną czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, zmieszaj ją z bitą śmietaną na gładką masę. Polej nią gotowe ciasto i na koniec posyp całość wiórkami z białej czekolady.

Odstaw ciasto przynajmniej na kilka godzin do schłodzenia.

error: Content is protected !!