To danie to świetne urozmaicenie obiadów, kiedy nie mamy już ochoty na typowe kotlety mielone. Przepis.

Kotlety mielone z twarogiem to propozycja obiadu, który zaskoczy i zachwyci Twoją rodzinę oraz znajomych!

Nie wierzysz? Przygotuj choć raz, a przekonasz się jak pyszna jest to alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych i gołąbków.

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 200 gram twarogu
  • 50 gram bułki tartej
  • 50 mililitrów wody
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz mielony

A że do kotletów potrzebny jest jeszcze sos, należy dodatkowo przygotować:

  • 250 mililitrów wrzącej wody
  • 150 gram kwaśnej śmietany
  • 30 gram mąki pszennej
  • 30 gram masła
  • sól i pieprz do smaku

W misce należy rozmieszać twaróg za pomocą miksera. Gdy twaróg będzie rozmieszany należy dodać mięso, jajka, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Następnie w blenderze należy zblendować czosnek i cebulę. W kolejnej misce należy należy połączyć bułkę tartą z wodą.

Tak przygotowane mieszaniny należy dodać do mięsa mielonego, a następnie za pomocą łyżki trzeba formować kotlety. Uformowane kotlety trzeba ułożyć na posmarowanej wcześniej olejem blaszce i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-35 minut.

To skoro mięso siedzi w piekarniku, to należy zabrać się za sos, który będzie świetnym dodatkiem do kotletów. Pierwszym krokiem do przygotowania sosu jest rozpuszczeniem masła w garnku. Potem trzeba wmieszać do niego mąkę, a powstałą mieszaninę należy smażyć około 2 minuty, po czym zalewa się ją wrzącą wodą, dodaje śmietany oraz sól i pieprz do smaku.

Sos aby był gotowy musi zostać roztrzepany trzepaczką i gotowany jeszcze przez około 4 minuty. Gotowe kotlety z sosem pasują świetnie do ziemniaków, ryżu i wszelkich rodzaju kasz. A dodany twaróg sprawi, że mięso będzie bardziej wyraziste w smaku i delikatniejsze niż jego klasyczny odpowiednik.

error: Content is protected !!