Nie wierzysz? Przygotuj choć raz, a przekonasz się jak pyszna jest to alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych i gołąbków.
W misce należy rozmieszać twaróg za pomocą miksera. Gdy twaróg będzie rozmieszany należy dodać mięso, jajka, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Następnie w blenderze należy zblendować czosnek i cebulę. W kolejnej misce należy należy połączyć bułkę tartą z wodą.
Tak przygotowane mieszaniny należy dodać do mięsa mielonego, a następnie za pomocą łyżki trzeba formować kotlety. Uformowane kotlety trzeba ułożyć na posmarowanej wcześniej olejem blaszce i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-35 minut.
To skoro mięso siedzi w piekarniku, to należy zabrać się za sos, który będzie świetnym dodatkiem do kotletów. Pierwszym krokiem do przygotowania sosu jest rozpuszczeniem masła w garnku. Potem trzeba wmieszać do niego mąkę, a powstałą mieszaninę należy smażyć około 2 minuty, po czym zalewa się ją wrzącą wodą, dodaje śmietany oraz sól i pieprz do smaku.