Pochodzące z Chorwacji placuszki są miękkie i cudownie smakują, a do ich przyrządzenia nie potrzebujesz drożdży. Przepis.

Te delikatne i puszyste placuszki pochodzą z Chorwacji. Pokochasz je na zawsze jeśli spróbujesz ich choć raz!

W przepisie przedstawmy wyśmienite, subtelne langustynki – placuszki rodem z Chorwacji. Spróbuj je zrobić, a nie pożałujesz!

 Składniki:

  • jogurt naturalny – 300 ml
  • mąka pszenna – 400 g
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • ćwierć łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • olej lub oliwa

Przygotowanie:

W średnim naczyniu wymieszaj cukier oraz sodę oczyszczoną. Następnie w osobnej miseczce połącz sól oraz jogurt naturalny. Powoli dodawaj po łyżeczce mąki pszennej, cały czas mieszając. Teraz trzeba dobrze wyrobić ciasto przez kilka minut, aż jego konsystencja będzie sprężysta.

Kiedy masa będzie idealnie wyrobiona należy ją zrolować, a następnie pokroić na mniejsze fragmenty. Po chwili z każdego kawałka zrób kulkę, a kiedy wszystkie będą już gotowe przykryj je folią spożywczą na klika minut, aby ciasto odpoczęło. Po pięciu minutach rozwałkuj każdy placuszek na wielkość patelni. Rozgrzej oliwę i smaż placki po obu stronach aż się zarumienią.

Teraz odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym, poczekaj chwilę aż przestygną i ciesz się ich wyjątkowym smakiem. Najlepiej podawać je na ciepło, ale zimne też są smakowite. Gotowe!

error: Content is protected !!