W sztuce kulinarnej jest wiele innych metod sporządzania kotletów drobiowych. Do tego, o którym powiemy niżej, nie są potrzebne ani jajka, ani mąka. Przygotowane danie będzie tak samo soczyste, przyrządzimy je jednak łatwiej i bez brudzenia rąk, naczyń i całej kuchni.
1. Najpierw przygotowujemy marynatę. Należy wymieszać majonez, olej słonecznikowy i miód, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do marynaty dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, ewentualnie drobno posiekany.
2. Opłukane piersi z kurczaka dokładnie suszymy papierowym ręcznikiem. Jeśli są zbyt grube, kroimy je na cieńsze kotlety.
3. Mięso delikatnie tłuczemy – najlepiej w folii, aby się nie porozrywało. Następnie zalewamy je marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
4. Zamarynowane kotlety rozkładamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 40 minut.
5. Danie jest gotowe! Podajemy je jak klasyczne kotlety z kurczaka, a więc z mizerią lub inną ulubioną sałatką. Można je też przybrać pietruszką. Pasują do niego także delikatne sosy.