Wciąż smażysz kotlety w panierce. Wszystko jest o wiele łatwiejsze.

Kotlety z kurczaka to jedno z najbardziej lubianych i najłatwiejszych do przyrządzenia dań. Delikatny smak drobiowego mięsa, chrupiąca panierka, aromatyczne przyprawy… Jest to danie uniwersalne i smakujące wszystkim domownikom. Najczęściej kotlety drobiowe smażymy zanurzając je w rozbitym jajku i w mące. Ale czy to jedyny sposób?

 

W sztuce kulinarnej jest wiele innych metod sporządzania kotletów drobiowych. Do tego, o którym powiemy niżej, nie są potrzebne ani jajka, ani mąka. Przygotowane danie będzie tak samo soczyste, przyrządzimy je jednak łatwiej i bez brudzenia rąk, naczyń i całej kuchni.

 

Składniki

  • kilka piersi kurczęcych (filety)
  • 40 gramów miodu
  • 30 gramów musztardy
  • kilka ząbków czosnku (do smaku)
  • 50 gramów majonezu
  • sól
  • czerwona papryka (słodka lub ostra do smaku)
  • pieprz
  • 30 ml oleju, np. słonecznikowego

 

 

Przygotowanie

1. Najpierw przygotowujemy marynatę. Należy wymieszać majonez, olej słonecznikowy i miód, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do marynaty dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, ewentualnie drobno posiekany.

 

2. Opłukane piersi z kurczaka dokładnie suszymy papierowym ręcznikiem. Jeśli są zbyt grube, kroimy je na cieńsze kotlety.

 

3. Mięso delikatnie tłuczemy – najlepiej w folii, aby się nie porozrywało. Następnie zalewamy je marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny.

 

4. Zamarynowane kotlety rozkładamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 40 minut.

 

 

5. Danie jest gotowe! Podajemy je jak klasyczne kotlety z kurczaka, a więc z mizerią lub inną ulubioną sałatką. Można je też przybrać pietruszką. Pasują do niego także delikatne sosy.

 

Warto zwrócić uwagę, że danie jest zdrowsze i lżejsze, niż kotlety smażone.

error: Content is protected !!