Koreańska Marchewka – Ten smak zmieni Twoje potrawy w wyjątkowe w kilka chwil

Marchewka po koreańsku, jest bardzo częstym dodatkiem do dań zarówno orientalnych jak i  naszych tradycyjnych. Doskonale wzmacnia smak i dodaje nieco pikanterii, nawet najbardziej nudnym daniom, dlatego warto mieć kilka słoiczków w swojej domowej spiżarni. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg marchwi
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki 9% octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g oleju
  • czerwona papryka do smaku
  • 4-6 ząbków czosnku
  • pęczek kolendry (opcjonalnie)
  • szczypta kolendry (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane i umyte marchewki, pokrój w drobne i  długie paski lub zetrzyj je na tarce w słupki.

2. Przełóż ja do dużej miski, posyp cukrem i solą, dodaj ocet i  ugnieć dłonią aby puściła sok. Potem odstaw ją na 15 minut.

3. Po tym czasie, dodaj czerwoną, mieloną paprykę i ponownie zagnieć dłonią.

4. Następnie, polej marchewkę rozgrzanym wcześniej olejem i dokładnie wymieszaj.

5. Teraz czas na przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, przykryj miskę i odstaw na 10-15 minut.

 

6. Na koniec, dodaj szczyptę suszonej kolendry. Gotowe!

Najlepszy smak, będzie miała po kilku godzinach w temperaturze pokojowej i kolejnych 3-4 godzin chłodzenia w lodówce. Jednak jeśli ślinka już Ci leci, możesz delektować się od razu. Smacznego!

error: Content is protected !!