Doskonałe połączenie smaków, aromatyczne zioła i ogórek sprawiają, że wprost nie można jej się oprzeć i znika ze stołu błyskawicznie. Oczywiście w talerzu, nie może również zabraknąć jajka. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Świeży szczaw, umyj w zimnej wodzie, a następnie drobno posiekaj wraz z łodygami.
2. Przełóż go do garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Potem zdejmij go z ognia i odstaw do wystygnięcia.
3. Obrane ogórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kosteczkę, a szczypiorek i koperek, drobno posiekaj.
4. Ogórki, zioła i ugotowane na twardo jajka, pokrojone na ćwiartki, dodaj do garnka ze szczawiem i wymieszaj delikatnie.
5. Na koniec, dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i kwaśną śmietaną. Wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 15 minut. Gotowe!
Zupę szczawiową, możesz również przygotować na gorąco w tradycyjny sposób – w bulionie drobiowym i zamiast ogórka dodać mięso. Zupa będzie miała zupełnie inny smak, ale tak samo wyjątkowy. Smacznego!