Zupa Szczawiowa – Przygotowana według tego fantastycznego przepisu, smakuje wyjątkowo

Orzeźwiająca zupa szczawiowa, według tego sprawdzonego przepisu, najlepiej smakuje w upalne dni i podana na zimno!

Doskonałe połączenie smaków, aromatyczne zioła i ogórek sprawiają, że wprost nie można jej się oprzeć i znika ze stołu błyskawicznie. Oczywiście w talerzu, nie może również zabraknąć jajka. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 300 g świeżego szczawiu (może być mrożony)
  • 300 g ogórków świeżych
  • 4 jajka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g kopru
  • 50 g szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

1.  Świeży szczaw, umyj  w zimnej wodzie, a następnie drobno posiekaj wraz z  łodygami.

2.  Przełóż go do garnka,  zalej wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Potem zdejmij go z ognia i odstaw do wystygnięcia.

 

3. Obrane ogórki,  zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kosteczkę, a szczypiorek i koperek, drobno posiekaj.

 

4.  Ogórki, zioła i ugotowane na twardo jajka, pokrojone na ćwiartki, dodaj do garnka ze szczawiem i wymieszaj delikatnie.

 

5.  Na koniec, dopraw zupę do smaku  solą, pieprzem i  kwaśną śmietaną. Wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 15 minut. Gotowe! 

Zupę szczawiową, możesz również przygotować na gorąco w tradycyjny sposób – w bulionie drobiowym i zamiast ogórka dodać mięso. Zupa będzie miała zupełnie inny smak, ale tak samo wyjątkowy. Smacznego!

error: Content is protected !!