Rolada mięsna z ryżem – Obok niej nikt nie przejdzie obojętnie.

Prostą w przygotowaniu, sycącą i wyjątkowo smaczną roladę mięsną z ryżem bez pieczenia, polecam w szczególności miłośnikom nowinek kulinarnych, lubiącym eksperymentować w kuchni.

Przygotujesz ją w bardzo prosty sposób z łatwo dostępnych składników, a Twoi bliscy będą wprost zachwyceni. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 300 g ugotowanych piersi z kurczaka
  • 100 g miękkiego serka śmietankowego
  • 4 łyżki ugotowanego zielonego groszku
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek koperku
  • sól, ulubione przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1.Ryż ugotuj do miękkości, zgodnie z instrukcja na opakowaniu, a następnie wystudź.

2.Filety z kurczaka ugotuj do miękkości z warzywami i przyprawami.  Następnie, drobno go pokrój i przełóż do wygodnej miski. Dodaj serek śmietankowy, ugotowany groszek, dopraw do smaku solą i przyprawami i dokładnie wymieszaj.

 

3.Na rozgrzanej patelni z oliwa z oliwek, podsmaż drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz dodaj umyte i oczyszczone, pokrojone pieczarki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i smaż razem do czasu, aż cały płyn wyparuje.  Potem wystudź i zmiel z pomocą blendera.

 

4.Na folii spożywczej lub aluminiowej, ułóż warstwę  mięsa z groszkiem ( 1-1,5 cm), zostawiając 2 cm.  wolnej krawędzi z każdej strony. Teraz, ułóż warstwę pieczarkowego farszu, posyp posiekanymi ziołami i orzechami.

 

 

5.Zawiń całość ciasno w rulon, zamykając farsz w środku i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Gotowe! 

Przed podaniem, udekoruj pyszną roladę świeżymi ziołami i żurawiną. Smacznego! 

error: Content is protected !!