Ciastka „Jabłuszka” – Taki deser pozostanie w sercach Twoich bliskich na zawsze.
Nie ma nic lepszego, jak deser przygotowany samodzielnie w domu ze sprawdzonych i dobrej jakości produktów. Jeśli jeszcze do tego wygląda wyjątkowo pięknie, można serwować go bliskim z prawdziwa przyjemności i zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
Mąka pszenna 270 g
-
Mąka migdałowa 150 g
-
Jabłko 200 g
-
Masło 150 g
-
Cukier puder 120 g
-
Jajko 1 szt.
-
Sól do smaku
-
Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
-
Barwniki spożywcze (czerwony, zielony i brązowy)
-
Ekstrakt waniliowy 2 ml
-
Cukier 70 g
PRZYGOTOWANIE:
1. Miękkie masło, utrzyj z cukrem pudrem, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym w głębokiej misce.
2. Następnie, dodaj ubite jajko i stopniowo przesiana mąkę pszenną, migdałową z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto, podziel na dwie części. Połowę z tego ciasta, podziel na kolejne, jedną większą i dwie mniejsze. Do większej części dodaj czerwony barwnik, rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
3. Mniejsze części ciasta, wymieszaj z zielonym i brązowym barwnikiem. Zielone ciasto zwiń w grubszy wałeczek, brązowy w cieniutki wałeczek i wstaw obie części do lodówki na 1 godzinę.
4. Z białej części ciasta bez barwnika, uformuj wałeczek i zrób po obu stronach wzdłuż ciasta wgłębienie. Owiń szczelnie czerwonym ciastem, odetnij wystające krawędzie, a w jedno wgłębienie włóż wałeczek z zielonego ciasta.
5. Uformuj delikatnie w kształt jabłka i wstaw całość do lodówki na 1 godzinę.
6. Po tym czasie, pokrój ciasto na kawałki o grubości 1 cm. i poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. W każdym na środku zrób dwa małe nacięcia i powkładaj dwie małe kuleczki z brązowego ciasta – imitując pestki.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 15 minut. Gotowe!
Gdy całkowicie ostygną, podawaj ciasteczka poukładane naprzemiennie z pokrojonym w plastry jabłkiem. Smacznego!