1. Odmierz 2 łyżki mąki i odłóż, a pozostałą wsyp do miski, dodaj mleko, ciepłą wodę, 1 jajko, olej i sól. Dobrze wymieszaj i zagnieć ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 20 minut.
2. Gotowe ciasto, podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej pozostałą mąkę. Dobrze zagnieć, przykryj i odstaw na 20 minut.
3. Na posypanym mąką blacie roboczym, rozwałkuj ciasto ciemne i jasne na cienki placek. Ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką. Wysmaruj jasne ciasto wodą, ułóż na nim ciemne ciasto i wysmaruj je wodą. Całość zwiń w rulonik, przykryj folia i odstaw na 5 minut.
4. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Twaróg utrzyj z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym.
5. Rulonik ciasta, pokrój na cienkie plasterki. Każdy rozwałkuj, nałóż porcję nadzienia i zamknij w cieście jak tradycyjne pierogi.
6. Gotuj we wrzącej wodzie przez 1 minutę od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe!
Czekoladowe pierogi są nie tylko smaczne, ale i przyciągną wzrok nawet najmłodszych pociech. Taka uczta z pewnością rozweseli nawet najbardziej ponury dzień. Smacznego!