Galaretka duo – Banalnie prosty i niezwykle smaczny deser. Idealny na upalne dni dla każdego i na każdą okazję

Podczas upalnych dni w środku lata, dopada nas nie mniejsza ochota na małe „co nieco” niż w każdy inny dzień. Jednak podczas upałów, zawsze serwuję moim bliskim zimne desery z galaretką w roli głównej. Dodatkową zaletą takich deserów jest to, że zawsze można przemycić nieco sezonowych owoców, które nie zawsze cieszą się uznaniem wśród najmłodszych.

Przygotowanie galaretki w taki sposób wymaga nieco sprytu, ale jeśli nie masz pomysłu jak schłodzić galaretkę pod ukosem, zawsze możesz wlać ją do połowy naczynia w tradycyjny sposób. Deser nie straci nic na smaku, a wykonanie będzie zdecydowanie łatwiejsze. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Galaretka pomarańczowa 180 g (800 ml)
  • Nektarynki 1–2 szt.
  • Białka jajek 3 szt.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Galaretkę, przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

2. Naczynia w których będziesz serwować deser, ustaw pod ukosem i wlej galaretkę do połowy naczynia (zostawiając 200 ml galaretki do drugiej warstwy). Do galaretki, włóż kilka plasterków nektarynki. Wstaw do lodówki na 40 minut, aby dobrze stężała.

3. Białka jaj, ubij mikserem na sztywną pianę, potem wymieszaj z pozostałą galaretką i przelej do wolnej przestrzeni pojemników. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe!

 

Bardzo oryginalny i orzeźwiający deser owocowy, umili każdy upalny dzień i zachwyci każdego bez wyjątku. Smacznego!

error: Content is protected !!