Biscotti z żurawiną – Pyszne, włoskie ciasteczka, które przygotujesz ekspresowo i zjesz bez żadnych wyrzutów sumienia

Moi bliscy uwielbiają słodycze, szczególnie najmłodsze pociechy. Ja jednak lubię nowinki kulinarne i zawsze staram się przygotować deser nie tylko słodki, ale i zdrowy.

 

Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu włoskie ciasteczka, to idealna propozycja dla miłośników zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania Swoich bliskich. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 130 g
  • Cukier 120 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka
  • Jajka 2 szt.
  • Suszona żurawina 100 g
  • Cytryna 2 szt.
  • Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • Migdały 100 g (lub orzechy)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodaj roztrzepane jajka i wymieszaj.

 

2. Teraz, dodaj suszoną żurawinę, migdały (lub orzechy), skórkę startą z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj szerszy wałeczek. Ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

 

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut.

4. Po tym czasie, wyjmij je z piekarnika, pokrój ukośnie na kawałki o grubości 1-2 cm. i poukładaj na blaszce.

5. Piecz w piekarniku przez kolejne 10 minut. Gotowe!

 

Doskonały, zdrowy deser do popołudniowej filiżanki aromatycznej herbaty, doskonale smakuje zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Smacznego!

error: Content is protected !!