Hummus ze szpinakiem i fetą – Przekąska, która zachwyci twoich bliskich od pierwszego kęsa

Hummus to popularna przekąska ze zdrowej ciecierzycy, która dzięki swojemu neutralnemu smakowi, doskonale łączy się z wieloma warzywami, serami i orzechami.

 

Delikatna konsystencja i aromatyczne dodatki sprawią, że zakochasz się w niej od pierwszego kęsa. Ten smak zostanie z Wami na dłużej… Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Ciecierzyca 450 g
  • Pasta sezamowa (tahini) 2 łyżki
  • Szpinak 100 g
  • Czosnek suszony 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 3 łyżeczki
  • Sok z cytryny 3 łyżeczki
  • Feta 150 g
  • Chilli 1 łyżeczka
  • Sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do blendera, włóż ugotowaną ciecierzycę, świeży szpinak, fetę i pozostałe składniki.

2. Miksuj na wysokich obrotach do czasu uzyskania gładkiego, lekkiego puree. Gotowe!

 

Hummus Feta ze Szpinakiem, możesz przygotować również w większej ilości i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniczku do 2 dni. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Smacznego!

error: Content is protected !!