Hummus z pieczonym czosnkiem – Aromatyczna przekąska, która wprost rozpływa się w ustach

Aromatyczną, pełna smaku i o jedwabistej konsystencji pastę z ciecierzycy, docenią wszyscy miłośnicy klimatu bliskowschodniego. Humus, przygotowany według tego sprawdzonego przepisu, dostarczy Twoim bliskim i znajomym niezwykłych doznań smakowych, a Tobie prawdziwą przyjemność jej serwowania. Przygotujesz go szybko z kilku łatwo dostępnych składników, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Dlatego lepiej od razu przygotuj podwójną porcję…Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Czosnek 2 główki
  • Ciecierzyca 430 g
  • Cytryna 0,5 szt.
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Tymianek 0,5 łyżki
  • Natka pietruszki do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Odetnij cieńszą stronę główek czosnku, ułóż na arkuszu folii aluminiowej, skrop oliwa z oliwek, lekko posól i zawiń w folii.

2. Tak przygotowany czosnek, przełóż do naczynia żaroodpornego lub formy i piecz w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni C, przez 30 minut.

3. Ugotowaną ciecierzycę włóż do blendera, dodaj pieczony czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i tymianek. Na wysokich obrotach, zmiel blenderem na gładkie puree. Gotowe!

 

Hummus z czosnkiem, doskonale smakuje ze świeżym pieczywem zarówno na zimno, jak i na ciepło. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. W szczelnym pojemniczku, możesz go przechowywać w lodówce do 3 dni. Smacznego!

error: Content is protected !!