Najlepszym warzywem w Izraelu jest właśnie kalafior. Poniższy przepis dotyczy kalafiora, którego piecze się na patelni. W Izraelu jedzą go na zimno. W gorące dni jest to niesamowicie wyjątkowa, oraz pyszna przekąska.
1.Dokładnie umyj cały kalafior, następnie pokrój na kwiatostany. Gdy są duże możesz pokroić je na pół.
2.W garnku wodą gotuj pokrojonego kalafiora przez 8 minut. Pamiętaj, aby go nie rozgotować.
3.Do dużej miski wlej zimną wodę oraz dodaj ocet, następnie włóż do niej ugotowanego kalafiora.
4.Ostudzonego kalafiora wysusz ręcznikiem papierowym, i smaż na patelni z dodatkiem oleju na pięknie złoty kolor.
5.Do smaku przypraw, pieprze, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ulubionymi ziołami. Przechowuj danie przez godzinę w lodówce. Pyszne danie z kalafiora jest gotowe!
Życzę smacznego!