Chrupiący kalafior- jego wspaniały smak zaskoczy nie jedno podniebienie.

Na szczęście kalafior można kupić w każdej chwili. Jednak najlepiej smakuje w okresie wiosenno- letnim. Jest on bardzo delikatny oraz soczysty.

 

Najlepszym warzywem w Izraelu jest właśnie kalafior. Poniższy przepis dotyczy kalafiora, którego piecze się na patelni. W Izraelu jedzą go na zimno. W gorące dni jest to niesamowicie wyjątkowa, oraz pyszna przekąska.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 700 g kalafiora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l wody
  • Oliwa z oliwek, mielony czarny pieprz, sól oraz natka pietruszki
  • 100 ml octu winnego

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Dokładnie umyj cały kalafior, następnie pokrój na kwiatostany. Gdy są duże możesz pokroić je na pół.

2.W garnku wodą gotuj pokrojonego kalafiora przez 8 minut. Pamiętaj, aby go nie rozgotować.

3.Do dużej miski wlej zimną wodę oraz dodaj ocet, następnie włóż do niej ugotowanego kalafiora.

4.Ostudzonego kalafiora wysusz ręcznikiem papierowym, i smaż na patelni z dodatkiem oleju na pięknie złoty kolor.

5.Do smaku przypraw, pieprze, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ulubionymi ziołami. Przechowuj danie przez godzinę w lodówce. Pyszne danie z kalafiora jest gotowe!

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!