Sos pomidorowo-paprykowy – Ten wyjątkowy smak lata, zamkniesz w słoiku na dłużej i wykorzystasz kiedy tylko chcesz

Czy może być coś lepszego jak dojrzałe, soczyste pomidory i papryka, które w połączeniu dają wyśmienity smak lata kiedy tylko chcesz?

Sos przygotowany według tej sprawdzonej receptury, doskonale wzbogaci smak każdej potrawy i może stanowić gotową bazę do aromatycznych zup i sosów. Wystarczy tylko sięgnąć i otworzyć słoiczek… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 3 kg pomidorów;
  • 1 kg czerwonej papryki;
  • 250 g zielonej papryki;
  • 2 główki czosnku;
  • natka pietruszki;
  • 1 łyżka soli;
  • 200 ml oliwy z oliwek;
  • 200 ml octu.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte pomidory, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj. W dużym garnku, zagotuj olej z octem, a następnie dodaj pomidory. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu często mieszając przez 35-40 minut.

 

2. W tym czasie, Pokrój w kosteczkę umytą paprykę czerwoną i zieloną.

3. Teraz, do garnka z pomidorami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i paprykę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj i gotuj przez kolejne 15 minut.

 

4. Gotowy, gorący sos, przełóż do wysterylizowanych słoików, zakręć szczelnie pokrywki i odwróć do góry dnem. Przykryj słoiki ręcznikiem i pozwól całkowicie wystygnąć. Gotowe!

Genialny sos pomidorowo-paprykowy, idealnie sprawdzi się do do makaronów, pizzy, grillowanego mięsa lub pieczonego kurczaka. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego!

error: Content is protected !!