Metrowiec to jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa i zawsze z sentymentem i prawdziwą przyjemnością wracam do tego przepisu teraz. Moi bliscy go uwielbiają, dlatego gości w moim domu bardzo często. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Oddziel białka od żółtek, białka ubij z cukrem pudrem, stopniowo dodając olej i ciepłą wodę – na sztywno.
2. Teraz, delikatnie wymieszaj pianę z białek z żółtkami, stopniowo dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę gotowego ciasta, przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Do pozostałego ciasta, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
3. Przełóż ciasto do drugiej formy i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut.
4. Gotowe ciasto po upieczeniu wystudź, wyjmij z formy i pokrój na plastry.
5. Czas na krem: Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaj cukier waniliowy i odstaw do wystygnięcia. Ubij śmietankę, dodaj miękkie masło i wymieszaj wszystko mikserem z budyniem.
6. Przekładając ciasto przygotowanym kremem, sklejaj ze sobą ciasto ciemne i jasne. Wysmaruj kremem również zewnętrzne boki i wierzch ciasta. Gotowe!