Sernik z makiem – Pięknie wygląda i smakuje obłędnie. Ten smak zachwyca od pierwszego kęsa

Doskonały deser, który zachwyci wszystkich bliskich, nawet tych najmłodszych zarówno swoim smakiem jak i efektownym wyglądem.

Pięknie prezentuje się na stole, nawet tym najbardziej uroczystym i smakuje wyjątkowo. Genialne połączenie dwóch fantastycznych wypieków makowca i sernika, który w pamięci zostanie na dłużej. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 190 g mąki
  • 90 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NADZIENIA:
  • 450 ml mleka
  • 60 g masła
  • 90 g cukru
  • 100 g maku
  • 1 jajko
  • 90 g kaszy manny
  • 150 g twarogu
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W małym garnku, do zimnego mleka dodaj mak, cukier i masło. Wymieszaj trzepaczką, a następnie doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając.

2. Do gorącej mieszanki, dodawaj małymi porcjami kaszę mannę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw na 20 minut.

3. W misce, wymieszaj twaróg z jajkiem  i szczyptą soli. Z pomocą blendera, utrzyj na gładką masę.

4. Teraz, połącz ze sobą masę twarogową z masą makową i utrzyj blenderem.

5. Czas na ciasto kruche: Utrzyj masło z cukrem, dodaj szczyptę soli i mąkę. Zagnieć gładkie ciasto.

6. Gotowe ciasto, przełóż równomiernie i lekko dociskając połowę ciasta do tortownicy o średnicy 18 cm., przykrytej papierem do pieczenia.

 

7. Wyłóż masę twarogowo-makową, a wierzch przykryj startą na tarce drugą połową ciasta.

8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 45-50 minut. Wierzch ciasta powinien być dobrze zarumieniony.

 

Uwaga! Ciasto pozostaw w formie do czasu, aż całkowicie wystygnie. Dopiero wtedy wstaw je do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Gotowe!

Doskonały deser, świetnie smakuje z filiżanką popołudniowej, aromatycznej kawy lub herbaty. Smacznego!

error: Content is protected !!