Prosty w przygotowaniu, bardzo aromatyczny i niezwykle smaczny deser, który zawsze piekę z prawdziwą przyjemnością i w ekspresowym tempie. Ma tylko jedną wadę…Ze stołu znika jeszcze szybciej… Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W gorącym mleku rozpuść drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i wymieszaj.
2. W misce, wymieszaj przesiana mąkę z 50 g masła i szczyptą soli. Dodaj zaczyn drożdżowy, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto nie przywierające do dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i rozprowadź równomiernie ciasto na całej powierzchni z wyższymi bokami.
4. Śliwki umyj, osusz i przekrój na pół, usuwając pestki. Poukładaj śliwki na całej powierzchni ciasta i odstaw na 20 minut. Z pozostałych składników, przygotuj kruszonkę i posyp ciasto z wierzchu na całej powierzchni.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30 minut. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem i wołaj bliskich na deser. Smacznego!