Smażone paluchy serowe – Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie

Doskonały poczęstunek dla niespodziewanych gości lub zdrowa i pożywna przekąska dla bliskich. Najlepiej smakuje po prostu w dobrym towarzystwie i do filiżanki popołudniowej, aromatycznej kawy lub herbaty. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g twarogu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/8 łyżeczki wanilii,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • do dekoracji 2 łyżki cukru pudru.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Twaróg zmiel blenderem i przełóż go do dużej miski.

2. Teraz, dodaj jajko, śmietanę, cukier, mąkę, sól, wanilię, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

3. Posyp lekko mąką i zagnieć ciasto. Następnie, podziel na kilka części i z każdej uformuj wałeczek. Gotowe wałeczki, pokrój na dowolnej długości paluchy.

4. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na małym ogniu z każdej strony na złoty kolor. Gotowe!

Przed podaniem, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!