Winogrona w syropie – Doskonały sposób na owoce, kiedy tylko masz na nie ochotę. Koniecznie musisz spróbować

Każda pora roku ma swoje zalety, swój własny urok i oczywiście sezonowe owoce. Co zrobić, aby były w naszym domu dłużej i kiedy tylko mamy na nie ochotę?

Winogrona można zamknąć w słoiku w dowolnej formie i jego dowolny gatunek. Możesz je również wsadzić zarówno z gałązkami jak i bez. Wybór należy wyłącznie do Ciebie. Doskonałe będą jako dodatek do pysznych deserów i ulubionych ciast z owocami i galaretką. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • winogrona białe 1 kg
  • Winogrona ciemne 1,5 kg
  • Cukier 4 łyżki
  • Woda ok. 2 l

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie winogrona umyj pod ciepłą, bieżącą wodą i oddziel owoce od gałązek.

2. Wysterylizowane słoiki, wypełnij w połowie białym i w połowie ciemnym winogronem. Do każdego słoika, wsyp 1 czubatą łyżkę cukru i zalej gorącą wodą.

3. Wstaw wypełnione i zamknięte pokrywkami słoiki w dużym garnku, wyścielonym ręcznikiem. Następnie zalej wodą tak, aby nie sięgała pokrywek, przykryj garnek pokrywką.

4. Na małym ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Gotowe!

Słoiki wyjmij z garnka, odwróć do góry dnem i przykryj szczelnie ręcznikiem. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Teraz, masz doskonałe owoce w syropie do ciasta lub smakowitego deseru, kiedy tylko chcesz. Smacznego!

error: Content is protected !!