Soczysta golonka – Tak przygotowana, wprost rozpływa się w ustach. Nigdy nie jadłaś lepszej

Przygotowanie doskonałej golonki to prawdziwe wyzwanie dla każdej, niedoświadczonej Pani domu. Wystarczy jednak mieć odpowiedni przepis i odrobinę chęci, aby zaspokoić nawet najbardziej wybredne, męskie podniebienie.

Do przygotowania golonki, według tego sprawdzonego przepisu mojej babci, najlepiej sprawdzi się gliniany garnek. Jednak we współczesnych naczyniach, wychodzi równie wyjątkowa. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Golonka wieprzowa 1,5 kg
  • Cebula 2 szt.
  • Ziemniak 10 szt.
  • Liść laurowy 3 szt.
  • Ziele angielskie 6 szt.
  • Pieprz czarny w ziarenkach 10 szt.
  • Marchewka 4 szt.
  • Czosnek 6 ząbków
  • Papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sól 1 łyżeczka
  • Woda 200 ml
  • Białe półwytrawne wino 150 ml
  • Pieczarki 250 g
  • Przyprawa do mięsa 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki 20 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Golonki umyj i oczyść i nie uszkadzając skóry, nadziej mięso ząbkami czosnku. Natrzyj golonki solą, papryką i oliwą z oliwek (możesz dodatkowo wysmarować golonki ostrą musztardą) na całej powierzchni.

2. Przyprawione golonki przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).

 

3. Obraną cebulę, pokrój w piórka, marchewkę i ziemniaki w talarki, a pieczarki w plasterki. Na dnie dużgo naczynia, ułóż cebulę, następnie włóż golonki i na bokach pozostałe warzywa. Dopraw warzywa do smaku solą, przyprawami, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.

4. Zalej całość wodą i białym winem, przykryj naczynie pokrywką.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 2 godziny. Gotowe!

Jeśli lubisz golonkę z przypieczoną skórką, piecz jeszcze bez przykrycia do czasu, aż się zarumieni. Podawaj na gorąco z warzywami i posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

error: Content is protected !!