Aromatyczna, delikatna i kremowa zupa jest doskonałym i rozgrzewającym posiłkiem dla całej rodziny, zwłaszcza w chłodne dni. Moja rodzina ją uwielbia i zawsze prosi o dokładkę. Znika z talerzy w tempie błyskawicznym. Do dzieła!
1. Dynię obierz ze skóry, oczyść z miąższu z pestkami i pokrój w drobną kostkę.
2. Obraną cebulę pokrojoną w kosteczkę i marchewkę, smaż na rozgrzanej patelni z olejem przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając, a następnie dodaj dynię i smaż do miękkości.
3. Obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, gotuj do miękkości w dużym garnku.
4. Teraz, do garnka z ziemniakami, dodaj warzywa z patelni, dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Gotuj całość przez 10 minut na małym ogniu, a następnie miksuj blenderem na gładka masę. Gotuj jeszcze kilka minut, a w razie potrzeby – dopraw.
5. Na koniec, dodaj pokrojony w kosteczkę serek topiony i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksuj blenderem i gotuj na małym ogniu kolejne 2 minuty i zdejmij z ognia. Gotowe!