Miodowe żeberka – Genialne danie obiadowe dla wszystkich miłośników mięsnej uczty

Uwielbiam żeberka, oczywiście w doskonałym wydaniu. Niewątpliwie, takie właśnie są żeberka w wyjątkowej marynacie, której przepis znajduje się poniżej.

Z pewnością, musisz jednak pamiętać o kilku ważnych wskazówkach. połączenie tych wszystkich składników, to klucz do prawdziwego sukcesu. Sok pomarańczowy, kupiony w sklepie nie da spodziewanego efektu, więc wyciśnij naturalny sok z pomarańczy. Przepis mówi również o kostce bulionowej, jednak jeśli nie używasz takich produktów, zastąp ją naturalnym bulionem mięsnym (100 ml). Teraz, wszystko już pójdzie jak z płatka. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Żeberka wieprzowe 1 kg
  • Woda 100 ml
  • Miód 4 łyżki
  • Keczup 60 g
  • Sos barbecue 40 g
  • Pomarańcza 1 szt.
  • Tymianek 1 czubata łyżka
  • Rozmaryn 1 czubata łyżka
  • Kostka bulionowa 1 szt.
  • Pieprz czarny mielony i sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki (lub pozostaw w całości). Natrzyj mięso solą, pieprzem, przyprawami  i ziołami.

 

 

 

2. W gorącej wodzie, rozpuść kostkę bulionową z miodem i wymieszaj. Następnie, dodaj ketchup, sos barbecue i sok z pomarańczy.

3. Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej gorącą marynatą. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

4. Naczynie z żeberkami, wstaw do lodówki na całą noc, a na drugi dzień przed pieczeniem zostaw na co najmniej 20 minut w temperaturze pokojowej.

5. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 200°C, przez 1 godzinę. Po tym czasie, podlej żeberka wodą lub sokiem pomarańczowym, przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i piecz kolejne 50 minut. Potem zdejmij folię i pozwól im się zarumienić. Gotowe!

 

Pyszne żeberka, najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami i w towarzystwie surówki z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!