Papryka w zalewie musztardowej – Obok niej nikt nie przejdzie obojętnie. Ten smak zostanie z Wami na dłużej

Bardzo lubię mieć w zapasie słoiki pełne sezonowych pyszności i zawsze z prawdziwą przyjemnością sięgam po nowinki kulinarne w tej dziedzinie.

Moim ostatnim odkryciem, jest papryka w pikantnej zalewie musztardowej, którą od pierwszego kęsa pokochali również moi bliscy. Doskonała jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do dań mięsnych. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • papryka czerwona i zielona 1 kg
  • Woda 300 ml
  • Ocet winny 60 ml
  • Sól 1 szczypta
  • Cukier 2 łyżki stołowe
  • Ziele angielskie 6 szt.
  • Liść laurowy 4 szt.
  • Musztarda ostra 170 g
  • Olej słonecznikowy 150 ml

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w paski.

2. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut do czasu, aż sól i cukier się rozpuszczą.

 

3. Po tym czasie, do garnka wrzuć paprykę i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

4. Następnie, przecedź paprykę przez sitko i odstaw do wystygnięcia.

5. W tym czasie, przygotuj zalewę: W dużej misce, wymieszaj trzepaczką olej z łagodną musztardą. Dopraw do smaku pieprzem.

6. Do wysterylizowanych słoików (2 szt. o pojemności 0,5 l), włóż paprykę i zalej marynatą. Zamknij szczelnie pokrywki i odstaw w chłodne miejsce lub wstaw do lodówki. Gotowe!

Papryka w zalewie musztardowej świetnie smakuje jako dodatek do wszystkich dań mięsnych lub jako aromatyczna przekąska. Smacznego!

error: Content is protected !!