1. Obrany czosnek, pokrój w cienkie plasterki, pomidory przekrój na pół, a natkę pietruszki posiekaj.
2. Wysterylizowane słoiki, wypełnij do połowy pomidorami, potem wrzuć kilka plasterków czosnku, kilka ziarenek pieprzu i trochę posiekanej pietruszki. Teraz, dopełnij słoiki pomidorami i zalej wrzącą wodą. Przykryj pokrywkami i odstaw na 15 minut.
3. Po tym czasie, odlej wodę ze słoików do garnka, dodaj cukier, sól i ocet. Zagotuj marynatę.
4. Do każdego słoika, wlej 2 łyżki oleju słonecznikowego i zalej gorącą marynatą.
5. Zamknij szczelnie pokrywki, odwróć do góry dnem i przykryj ręcznikiem. Odstaw w chłodnym miejscu na 2 dni. Gotowe!
Pomidory z czosnkiem, przygotowane według tego sprawdzonego przepisu, pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie. Są doskonałe zarówno jako dodatek do dań mięsnych jak i aromatyczna przekąska. Smacznego!