Zapiekanka z rybą i cukinią – Doskonałe połączenie aromatycznych smaków na jednym talerzu.

Bardzo ważnym składnikiem diety zarówno dorosłego człowieka jak i dziecka są ryby. Powinny znajdować się w menu każdej rodziny przynajmniej raz w tygodniu. O jej szczególnych wartościach odżywczych, nie muszę nikomu przypominać – są zwyczajnie bezcenne.

Zapiekanka z białą ryba i cukinią, to doskonałe zdrowe danie obiadowe lub ciepła kolacja dla całej rodziny, więc spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Cukinia 800 g
  • Cebula 2 szt.
  • Marchewka 1 szt.
  • Filet z białej ryby 400 g
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jajko 1 szt.
  • Jogurt grecki 100 g
  • Olej słonecznikowy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj cukinię i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw solą, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby puściła wodę. Potem ją przecedź przez sito i lekko wyciśnij.

2. Cebulę pokrojoną w pół piórka i starta na tarce marchewkę, podsmaż do miękkości na rozgrzanej patelni z olejem.

3. Filety z ryby, pokrój na małe kawałki, dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj. Dodaj rybę na patelnię z marchewką i cebulą, smaż do miękkości.

4. W misce, wymieszaj jogurt grecki z jajkiem.

5. Formę, wysmaruj olejem i na jej dnie wyłóż warstwę z cukinii, Następnie, wyłóż farsz warzywny z rybą.

6. Całość, polej mieszanką jogurtową i równomiernie rozprowadź ją na całej powierzchni.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30-40 minut. Gotowe!

Jeśli lubisz, możesz na 5 minut przed końcem pieczenia, posypać ją startym na tarce serem. Podawaj koniecznie na gorąco. Smacznego!

error: Content is protected !!