Zapiekanka z białą ryba i cukinią, to doskonałe zdrowe danie obiadowe lub ciepła kolacja dla całej rodziny, więc spróbuj i przekonaj się sama!
1. Umyj cukinię i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw solą, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby puściła wodę. Potem ją przecedź przez sito i lekko wyciśnij.
2. Cebulę pokrojoną w pół piórka i starta na tarce marchewkę, podsmaż do miękkości na rozgrzanej patelni z olejem.
3. Filety z ryby, pokrój na małe kawałki, dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj. Dodaj rybę na patelnię z marchewką i cebulą, smaż do miękkości.
4. W misce, wymieszaj jogurt grecki z jajkiem.
5. Formę, wysmaruj olejem i na jej dnie wyłóż warstwę z cukinii, Następnie, wyłóż farsz warzywny z rybą.
6. Całość, polej mieszanką jogurtową i równomiernie rozprowadź ją na całej powierzchni.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30-40 minut. Gotowe!
Jeśli lubisz, możesz na 5 minut przed końcem pieczenia, posypać ją startym na tarce serem. Podawaj koniecznie na gorąco. Smacznego!