Chlebek czosnkowy ze szczypiorkiem – Aromatyczny, mięciutki w środku i z chrupiącą skórką na zewnątrz

Jeszcze jakiś czas temu, podchodziłam bardzo sceptycznie do kwestii samodzielnego pieczenia chleba w domowym piekarniku. Nie wiedziałam jednak, że to może być takie proste i smaczne.

Aromatyczny chlebek czosnkowy ze szczypiorkiem, gości w moim domu przynajmniej raz w tygodniu i zawsze piekę go z prawdziwą przyjemnością. Moi bliscy natomiast z taką samą przyjemnością, zjadają go do ostatniego okruszka. Często, zanim zdąży całkowicie wystygnąć… Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 450 g
  • Woda 300 ml
  • Cukier 1,5 łyżki
  • Suche drożdże 4 g
  • Olej słonecznikowy 3,5 łyżki
  • Curry 0,5 łyżeczki
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sól 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Rozpuść drożdże i cukier w 100 ml ciepłej wody, dodaj 2 łyżki przesianej mąki i dobrze wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 30 minut.

 

2. Do pozostałej wody, dodaj 2 łyżki oleju, curry, musztardę, sól i wymieszaj. Przygotowany wcześniej zaczyn, wymieszaj z masą musztardową i dodaj pozostałą, przesianą mąkę. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.

3. Teraz, przełóż gotowe ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godzin. Po tym czasie, ponownie zagnieć ciasto i odstaw na kolejną godzinę.

 

4. Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta, posyp posiekanym szczypiorkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

5. Zawiń ciasto w rulon, przełóż do formy, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

 

 

6. Ponacinaj nożem wierzch ciasta i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 240°C, przez 10 minut. Następnie, obniż temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 25 minut. Gotowe!

Chlebek czosnkowy ze szczypiorkiem po upieczeniu, wysmaruj wodą i przykryj ściereczką. Gdy całkowicie wystygnie – jest gotowy. Smacznego!

error: Content is protected !!