Fasola w pomidorach z warzywami – Doskonały i aromatyczny smak, zamknięty w słoiku na dłużej

Fasola to jeden z wielu produktów, których nie może zabraknąć w naszym codziennym menu. Jest pełna witamin, pożytecznych pierwiastków (często nie dostępnych w innych produktach) oraz wartości odżywczych.

Do przygotowania fasoli w pomidorach, według tego sprawdzonego przepisu, możesz użyć zarówno białej fasoli – która doskonale się konserwuje i dłużej przechowuje, oraz czerwonej – która jest zdecydowanie zdrowsza. Wybór należy wyłącznie do Ciebie, a bez względu na swój wybór zawsze będziesz cieszyć się jej wyjątkowym smakiem, kiedy tylko chcesz. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Fasola (biała lub czerwona) 2 kg
  • Cebula 1 kg
  • Pomidor 3 kg
  • Marchewka 1 kg
  • Papryka 1 kg
  • Olej słonecznikowy 200 ml
  • Sól 2 łyżeczki
  • Cukier do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zanim zaczniesz, koniecznie namocz wcześniej fasolę przez przynajmniej kilka godzin.

 

2. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paski. Pomidory obrane ze skórki zblenduj.

3. Przełóż składniki do garnka, dodaj fasolę i duś na małym ogniu przez 1,5 godziny pod przykryciem do miękkości.

4. Wysterylizowane słoiki, wypełnij fasolą z sosem, zakręć pokrywki i odwróć do góry dnem. Gotowe!

 

Gdy całkowicie wystygną, przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu lub w lodówce. Zajadaj zawsze wtedy, kiedy tylko masz na to ochotę. Smacznego!

error: Content is protected !!