Kluski śląskie- według tego przepisu zawsze wychodzą miękkie, puszyste oraz bardzo smaczne.

Na śląsku tradycyjną potrawą są kluski śląskie. W zasadzie ich przygotowanie jest proste, ale trzeba się trzymać odpowiedniej proporcji wszystkich produktów.

 

Nie zależnie od regionu, wszyscy przygotowujemy tą pyszną potrawę. Głównymi składnikami , z których powstają kluski to mąka oraz ugotowane ziemniaki. Kluski śląskie różni to od innych klusek , gdyż te posiadają na środku dziurkę.

Pewnie zastanawiasz się po co ona tam jest?

 

Istnieją dwie tezy na temat powstałych dziurek w kluskach.

 

  • Pierwsza z nich , to piękny wygląd. Polane gotowym sosem, wyglądają bardzo apatycznie.
  • Druga teza jest taka, że kluski powinny się wtedy o wiele szybciej gotować.

 

Jednak najważniejsze jest, że gdy kluski polejemy sosem to wpada on w dziurkę i cały sos nie spływa na talerz. Gotowe kluski śląskie idealnie smakują z aromatycznym sosem z dodatkiem mięsa. Koniecznie musisz je przygotować według tego przepisu, a Ty oraz Twoja rodzina będziecie zachwyceni delikatnością klusek.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Mąka ziemniaczana
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • ½ łyżeczki soli
  • Jajko

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Przez praskę przeciśnij wszystkie ugotowane ziemniaki.

 

2.Dokładnie połącz ze sobą , aby powstała kulka , następnie podziel ją na cztery części z których koniecznie jedną część zabierz i na jej miejsce wsyp mąkę . Z tak przygotowanych składników ugnieć ciasto.

 

3.Następnie dodaj do ciasta odjęty kawałek oraz wbij całe jedno jajko. Rękoma wyrabiaj ciasto, do momentu, aż będzie jednolita masa. Z tak przygotowanego ciasta zacznij formować małe kuleczki. Każdą z nich lekko spłaszcz , po czym palcem na środku zrób dziurkę.

 

4.Doprowadź do wrzenia osoloną wodę w garnku. Następnie wrzuć do niej część zrobionych klusek i dokładnie zamieszaj ,aby nie przywarły do dna. Gdy zaczną wypływać, gotuj jeszcze 2 minuty. Po tym czasie kluski śląskie są gotowe.

Tal przygotowane kluski śląskie zawsze podawaj z ciemnym sosem oraz ulubiona surówką np. z kiszonej kapusty. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!