Gołąbki przygotowane po turecku- Tak przygotowanym danie , naje się cała rodzina. Koniecznie musisz ich spróbować.

Każdy z nas lubi jeść gołąbki, jednak ich przygotowanie trwa dość długo. Na szczęście to nas nie zniechęca, gdyż dla tak przygotowanej potrawy potrafimy się poświęcić. Nie wyobrażam sobie nie przygotować pysznych gołąbków, gdy ma przyjść zaproszona rodzina lub znajomi.

Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki po turecku, które się trochę różnią od tradycyjnych. Ich smak jest niesamowicie pyszny , przygotowane danie tak samo sycące. Zachęcam do przygotowania tych gołąbków i gwarantuje, że wszyscy będą nimi zachwyceni. Zapraszam na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1,3 sztuki białej kapusty
  • 200 g ryżu
  • 400 g mielonego mięsa ( najlepiej wołowego)
  • 100 g kaszy bulgur
  • 70 g cebuli
  • 30 g natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 450 ml wody
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki soli
  • Łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • ½ łyżeczki płatków papryki ostrej

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Przygotowanie kapusty wygląda tak samo jak przy tradycyjnych gołąbkach. Polega na zaparzeniu w garnku całej główki i po kolei oddzielaniu wszystkich zaparzonych liści.

2.W między czasie możesz przygotować sos. W garnuszki połącz ze sobą wodę , 2 łyżki koncentratu pomidorowego, następnie przypraw do smaku cukrem, solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie połącz ze sobą i gotuj przez kilka minut.

3.Do dużej miski przełóż mielone mięso, następnie dodaj drobno posiekany czosnek, ugotowany ryż oraz kaszę bulgur, pokrojoną w kosteczkę cebulę, koncentrat pomidorowy oraz płatki ostrej papryki. Całość wymieszaj, następnie dopraw solą, mielonym czarnym pieprzem, posiekaj drobno natkę pietruszki oraz polej roztopionym masłem, ponownie wszystko wymieszaj.

4.W zaparzone liście wkładaj uformowane kulki z mięsnego farszu, po czym dokładnie je zawijaj.

5.Rozgrzej olej na patelni, po czym smaż na nim przygotowane gołąbki do momentu, aż się zarumienią, następnie całość zalej gotowym sosem i duś około 1 godziny. Po tym czasie gołąbki powinny być gotowe!

Tak przygotowane gołąbki po turecku podawaj z świeżym pieczywem oraz posyp ulubionymi ziołami. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!