Domowy chleb przygotowany bez zakwasu- takiego wypieku na pewno nie znajdziesz w sklepie.

Dowiedziałam się od mojej koleżanki, że pieczenie domowego chleba jest banalnie proste. Teraz bardzo często sama go piekę i jestem zachwycona, gdyż wszystkie dodatki sama sobie wybieram.

Według przeprowadzonych badań wiadome jest, że jedzenie ciemnego pieczywa bez dodatku drożdży korzystnie wpływa na pracę jelit, naczynia krwionośne zostają oczyszczone z toksyn, następnie zapobiega pojawianiu się cukrzycy oraz otyłości. Przygotowany chleb z przepisu poniżej, mogą spożywać także osoby, które stosują dietę.

Istnieje wiele przepisów na pieczenie domowego ciemnego chleba. Jednak przepis poniżej jest sprawdzony oraz bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 40 g otrębów owsianych
  • Łyżeczka soli
  • 220 g mąki żytniej
  • 200 ml kefiru
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżki oleju roślinnego / oliwy z oliwek
  • Nasiona lnu (słonecznika , dyni lub innych ulubionych)
  • Łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki wody oraz olej do smarowania blaszki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Do miski wlej kefir, następnie dodaj sodę oraz wyciśnięty sok z cytryny. Kolejne składniki jakie musisz dodać to sól oraz cukier, całość bardzo dokładnie wymieszaj. Wlej olej , po czym dodaj otręby oraz nasiona lnu lub ulubione inne nasiona.

2.Do tak przygotowanej mieszanki stopniowo cały czas mieszając dodawaj mąkę żytnią. Gdy dodasz całą mąkę zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Ugniataj do momentu, aż usuniesz wszystkie powstałe grudki.
Tak przygotowane ciasto, wyłóż na blachę , która pokryta jest papierem do pieczenia, następnie piecz przez 40-60 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie chleb jest gotowy. W szybki sposób przygotowałaś pyszny chleb , który jest zdrowy bardzo zdrowy. Smacznego!

error: Content is protected !!