Tskan z farszem mięsnym- Po raz pierwszy jadłam go u mojej przyjaciółki. Teraz już także zajada się nim moja cała rodzina.
W Północnym Kaukazie jest bardzo wiele pysznych potraw. Moja przyjaciółka tam była i dostała wspaniały przepis na Tskan z farszem mięsno -ziemniaczanym, który nam przygotowana , a my od razu się w nim zakochaliśmy. Jego smak jest niesamowicie pyszny.
Niektórzy mogą mylić tą wspaniała oraz bardzo pyszną potrawę z fast-foodami. Nic mylnego, wyjęty prosto z piekarnika tskan zachęca zarówno swoim smakiem jak i wyglądem do bardzo szybkiego skosztowania. Koniecznie musisz go spróbować, a jestem pewna że i Tobie bardzo on posmakuje!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Pól kg mięsa wołowego
-
Jajko
-
300 g masła
-
Pół kg mąki pszennej
-
2 łyżeczki soli
-
2 cebule
-
4 jajka
-
200 ml wody
-
2 łyżki oleju słonecznikowego
-
½ łyżeczki cukru
-
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
WYKONANIE:
1. Do miski wsyp mąkę, następnie dodaj cukier, łyżeczkę soli, po czym wlej wodę oraz olej. Z tych składników ugnieć rękoma ciasto, które koniecznie podziel na 2 różnej wielkości kawałki. Następnie uformuj z nich kulki , które pod przykryciem ostaw na 20 minut.
2. W między czasie możesz przygotować farsz. Za pomocą maszynki zmiel mięso na dużych oczkach, następnie w plastry pokrój obraną cebulę oraz ziemniaki. Mielone mięso , koniecznie przypraw odrobiną soli oraz pieprzu, po czym bardzo dokładnie wymieszaj.
3. Po upływie 20 minut rozwałkuj ciasta , które posmaruj dużą ilością masła. Następnie zwiń je w rulon, który mocno ugniataj , aby ponownie powstała kulka. Czynność tą powtórz koniecznie jeszcze raz.
4. Wysmaruj tłuszczem blachę , następnie połóż na niej większy rozwałkowany placek, na który połóż ziemniaki, mięso oraz pokrojoną cebulę. Na te składniki połóż mniejszy placek, następnie mocno sklej brzegi , a górę posmaruj masłem. Za pomocą noża, natnij lekko czubek.
5. Piecz przez pół godziny w 200 stopniach. Po tym czasie posmaruj całą powierzchnię ciasta rozbity jajkiem i ponownie włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz kolejne pół godziny. Po tym czasie Tskan jest gotowy!