Rumuńskie gołąbki-tak przygotowanych na pewno jeszcze nie jadłaś. Moja rodzina je uwielbia
Wielu z nas uwielbia jeść gołąbki, a coraz więcej pojawia się ich rodzajów. W moim domu numerem jeden stały się gołąbki rumuńskie, które swoim smakiem zachwycają dosłownie wszystkich.
Koniecznie spróbuj przygotować gołąbki po rumuńsku, a gwarantuje, że Twojej rodzinie bardzo one posmakują i tylko takie będziesz teraz przygotowywała.
Do przygotowanie tych gołąbków również będziesz potrzebowała mielonego mięsa. Tylko od Ciebie zależy jaki rodzaj mięsa wybierzesz, jednak u nas najczęściej wykorzystujemy mieloną wieprzowinę lub mieloną wołowinę, ona nadaje gołąbkom, pyszny soczysty smak.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Główka średniej białej kapusty
-
250 g wieprzowiny lub wołowiny mielonej
-
Cebula
-
Marchew
-
100 g ryżu
-
Sól oraz pieprz
-
½ szklanki wody
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA SOS:
-
2 łyżki śmietany
-
100 g ulubionego twardego sera
-
2 pomidory
-
Pęczek koperku lub pietruszki
-
4 ząbki czosnku
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Za pomocą mikrofalówki podgrzej kapustę przez 7-10 minut, ale wcześniej usuń z niej cały głąb. Po tym czasie opłucz ją zimną wodą pod kranem. Wszystkie liście powinny bardzo łatwo odchodzić.
2. Na półtwardo ugotuj cały ryż.
3. Za pomocą tarki zetrzyj całą obraną marchew, następnie na drobną kosteczkę pokrój obraną cebulę. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, następnie dodaj również startą marchew. Do podsmażonych warzywa , koniecznie dodaj ugotowany ryż, po czym wrzuć także mielone mięso. Do smaku całość przypraw solą oraz pieprzem, następnie bardzo dokładnie wymieszaj.
4. Na wcześniej przygotowane liście kapusty połóż gotowy farsz, następnie zawiń je tak samo jak tradycyjne. Naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem, po czym wkładaj do niego gotowe gołąbki. Zalej je ½ szklanki wody, po czym starannie przykryj folią aluminiową. Piecz przez 25 minut w 200 stopniach.
5. W między czasie koniecznie zacznij przygotowywać sos. Na mniejsze kawałki pokrój umyte pomidory, następnie posiekaj drobno pietruszkę, za pomocą tarki zetrzyj ser na dużych oczkach , natomiast ząbki czosnki bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj sól, pieprz oraz śmietanę, ponownie całość dok ładnie wymieszaj.
6. Po upływie 25 minut, wyjmij naczynie , po czym zalej wszystkie gołąbki przygotowanym sosem, następnie ponownie włóż do piekarnika na 15 minut. Pyszne gołąbki są już gotowe!
Tak przygotowane gołąbki, koniecznie podawaj na gorąco. Pamiętaj ,aby wszystkie liście kapusty były miękkie , poodcinaj z każdego grube części.