Piersi z kurczaka w niesamowicie pysznej panierce- tak przygotowane idealnie pasują na każde spotkanie z przyjaciółmi.

Najszybciej oraz najprościej przygotowuje się kotlety z kurczaka. Wystarczy dodać ulubione przyprawy i podsmażyć je , aby skórka była złocista oraz chrupiąca. Tak przygotowanymi kotletami zachwyca się cała rodzina , a szczególnie dzieci. Tradycyjne przygotowanie panierki to jajka oraz mąka. Jednak poniżej znajdziesz inny sposób na przygotowanie wspaniałej oraz bardzo pysznej panierki.

Istnieje bardzo dużo przepisów na przygotowanie pysznych kotletów z piersi z kurczaka. Jednak poniższy przepis znacznie się różni od tamtych, gdyż do ich przygotowania na pewno nie użyjesz jajka oraz mąki. Gotowe kotlety będą niesamowicie pyszne, gdyż wszystkie potrzebne do nich składniki są bardzo łatwo dostępne.

 

LISTA SKŁADNIKÓW;
  • Filet z kurczaka
  • 50 g majonezu
  • 30 g musztardy
  • 40 g miodu
  • Kilka ząbków czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra lub słodka mielona papryka
  • 30 ml oleju słonecznikowego

 

WYKONANIE:

1. Na samym początku musisz przygotować marynatę. Do miski wlej olej, , następnie dodaj majonez oraz miód, całość bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek.

 

2. Za pomocą ręcznika papierowego osusz umyte wcześniej filety. Następnie pokrój je na cienkie kotlety.

 

3. Połóż na niej folię spożywczą, następnie za pomocą tłuczka lekko rozbij. Tak przygotowane włóż do marynaty na około 2 godziny.

 

4. W między czasie na blachę połóż papier do pieczenia po czym układaj na nim zamarynowane kotlety. Następnie włóż je do piekarnika i piecz przez 40 minut w 180 stopniach.

 

5. Po tym czasie pyszne pieczone kotlety są gotowe. Oczywiście podawaj je z ziemniakami oraz ulubioną surówką. Jako dekoracji do pysznego dania użyj natki pietruszki. Jeśli chcesz możesz także zalać je delikatnym sosem.

 

Tak przygotowane danie jest dużo zdrowsze od tradycyjnie smażonych kotletów.

error: Content is protected !!