Tak przygotowane danie jest banalnie proste , a co najważniejsze bardzo szybkie oraz smaczne. Wystarczy wszystko pokroić, przyprawić i wstawić do piekarnika. Natomiast w między czasie możesz przygotować swoje ulubione dodatki. Zapraszam na przepis poniżej!
1.Na talarki pokrój obrane oraz umyte ziemniaki. Grubość plasterków zależy tylko od Ciebie, ale pamiętaj , że im grubsze to dłużej będą się piekły.
2.Tak przygotowane włóż do miski, następnie dodaj do nich pokrojone dwie cebule w piórka, całość przypraw solą, pieprzem oraz olejem, następnie bardzo dokładnie wymieszaj.
3.Na małą kostkę pokrój boczek. Zamiast boczku możesz także użyć ulubionej kiełbasy, szynki, jednak wtedy koniecznie dodaj więcej oleju lub masła. Całość ponownie dokładnie połącz ze sobą.
4.Czyste słoiki koniecznie posmaruj masłem , wtedy ziemniaki nie powinny się przypiekać. Do tak przygotowanych powkładaj przyprawione ziemniaki, następnie wszystkie słoiki przykryj aluminiową folią. Piecz przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Pod koniec pieczenia możesz zdjąć folię i pozostawić jeszcze na kilka minut, wtedy powinny się pięknie zarumienić.
Po tym czasie pozostaw jeszcze przez kilka minut słoiki w piekarniku, gdyż za szybko wyjęte mogą pęknąć. Jak piekarnik troszkę ostygnie możesz wyjąć słoiki z pieczonymi ziemniaczkami. Tak przygotowane zachwycą całą rodzinę. Idealnie także nadają się na pyszną przekąskę, gdy przyjdą znajomi. Życzę smacznego!