Właściwości zdrowotne, jakie posiada codzienne jedzenie zup.

Niestety coraz mniej gotujemy w domu zup. Według badań przeprowadzonych przez dietetyków , wiadome jest , że każdy z nas powinien jeść zupy.

Wszyscy powinniśmy jeść surowe owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste. Warto przygotowywać z nich różnego rodzaju zupy, dzięki którym poprawia się nasza praca jelit. Idealnymi dietetycznymi zupami są takie , które przygotowuje się z pokrojonych na małe kawałeczki warzyw oraz dużej ilości wody, następnie doprawia się ulubionymi przyprawami oraz oliwą z oliwek.

Wszystkie plusy jedzenia zup

Przygotowanie zupy jest tanie oraz bardzo łatwe, dzięki tak przygotowanej potrawie jesteśmy najedzeni i nie dajemy organizmowi nie potrzebnych kalorii.

Poprzez jedzenie różnorodnych zup, nasza dieta jest zdrowa. Dostarczamy wtedy organizmowi wszystkie składniki, uzyskane z gotujących się warzyw oraz zbóż. Dzięki tym składnikom znacznie poprawia się praca jelit.

 

Jedząc regularnie zupy znacznie poprawia się nasza sylwetka, a my nie czujemy tak często głodu.

Gdy masz problemy z nadwagą lub układem trawiennym , koniecznie zacznij częściej spożywać różnego rodzaju zupy, a problem szybko powinien zniknąć.

 

Gdy chcesz wyglądać zdrowo, szczupło oraz pięknie, koniecznie usuń ze swojego menu fast food oraz nie potrzebne przekąski. Zacznij odżywiać się zdrowo i przestrzegaj następujących zasad:

 

1.Pamietaj, że nie tylko tłusta zupa może być sycąca. Gdy gotujesz zupę na mięsie , to tak naprawdę jest to już rosół. Można dodać do danej zupy ugotowane w innym garnku mięso. Dodatkowo możesz tez dodać różnego rodzaju owoce morza. Koniecznie zupę grzybową jedź nie częściej niż raz w tygodniu.

2.Podczas gotowania zup nie dodawaj dużej ilości ziemniaków. Niestety jest to mało dietetyczny produkt. Na jedna porcję zupy nie powinno być więcej niż pół ziemniaka.

3.Odpowiednia zupa to taka która w swoim składzie ma 1/3 warzywa a reszta to otrzymany płyn.

Poniżej znajdziesz idealny przepis na pyszną zupę. Przygotowanie tej zupy jest banalnie proste oraz szybkie, a do tego dostarczasz organizmowi wszystko co potrzebuje.

 

Zupa fasolowo-warzywna

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 3 ziemniaki
  • 200 g kalafiora
  • Cebula
  • 100 g gotowanej fasoli
  • Marchew
  • 3-4 cm pora
  • Łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • Pietruszka oraz sól

 

WYKONANIE:

1.W paski pokrój obraną marchew, po czym obierz cebulę i pokrój ją w pół piórka. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju po czym smaż na niej cebulę, marchew oraz pora.

2.Na mniejszą kosteczkę pokrój obrane ziemniaki, po czym podziel kalafior na mniejsze różyczki. Tak przygotowane składniki przełóż do garnka z gorącą wodą.

3.Podsażone warzywa również włóż do garnka, po czym gotuj około 15-20 minut.

4.Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną fasolę lub możesz użyć tej z puszki, całość gotuj jeszcze 5 minut.
Za nim podasz, koniecznie ozdób przygotowaną zupę natką pietruszki. Życzę smacznego!

 

Koniecznie jedz częściej zupy, a poczujesz się znacznie lepiej.

error: Content is protected !!